måndag 12 oktober 2009

Liten guldskola: allt är guld som glimmar

I Sverige är det mest silver som säljer. Men det räcker med att kika över i grannlandet Danmark för att fokus ska skifta till guld. Där säljer guldfärgat och framför allt antikbehandlat guld mycket bättre än i Sverige. Och i USA är guldfärgen också omtyckt.

Anledningen till att vi inte gillar guldfärgat i samma utsträckning i Sverige kan ju dels ha att göra med hud och hårfärg. Silver passar helt enkelt bättre. Men det finns också många som ogillar den oäkta känslan i guldpläterat som oftast är det enda alternativet till äkta guld.
Men idag finns fler typer av substitut för det massiva guldet. Så här kommer en liten guldskola:

Guldpläterat
Guldpläterade smycken består av ett mycket tunt lager av äkta guld över någon basmetall som mässing eller koppar. Koppar ger rödgulare guldfärg och mässing en mer rent gul guldton. Guldet läggs på elektrokemiskt, och lagret blir bara runt 0.0025mm tjockt. Guldpläterade smycken nöts väldigt fort. Det finns även guldpläterat av bättre kvalitet, där guldlagret är tjockare.

Vermeil
Vermeil är en metod som är vanlig i asiatiska länder. Där guldpläteras äkta silver med 24 karats guld. Det är är ett bra substitut för de som bara kan ha äkta silver eller äkta guld. Silvret gör att vermeil har en lysande guldton - den uppfattas som väldigt blank. Silvret kan dock göra att guldet svärtas efter ett tag och guldet kan skavas bort lätt.

Gold filled
Gold filled är till skillnad från guldpläterat en metod som ger ett tjockt guldlager som inte skavs bort. Guldet läggs på mekaniskt över en basmetall, oftast mässing. Det finns gold filled i olika karat men 14 karat är vanligast. Gold filled kan bearbetas utan att guldlagret går sönder. Känsliga personer kan oftast använda gold filled utan besvär. Kedjor och smyckedetaljer av gold filled tillverkas oftast i USA. Men metoden är gammal. Det finns smycken från slutet av 1800-talet som fortfarande har sin guldlyster.

Guldpläterat halsband med plätering som är av lite tjockare kvalitet. Från Shlomit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails